call to action knoppen Aanmelden en Inloggen training

Over Cannabis

Cannabis is een verzamelnaam voor hasj en wiet en heeft effect op je lichaam en geest. Je kunt er high of stoned van worden. Als je het gebruik niet meer onder controle hebt, heeft dat invloed op je werk, je vrienden, je familie en je partner.

Cannabis Sativa

Hasj en wiet zijn allebei afkomstig van de plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg Cannabis. In het Nederlands heet de plant hennep. Als de vrouwelijke bloemtoppen van de plant gedroogd worden en verkruimelen, ontstaat er marihuana. Dit noemen we in Nederland meestal ‘weed’ of ‘wiet’. Hasj, ook wel ‘stuff’ genoemd, is de tot blokken of plakjes geperste hars van de cannabisplant. Er worden ook andere rassen van de Cannabis sativa gebruikt: Cannabis Indica en Cannabis Ruderalis.

Hasj is geperste hars van de hennepplant. Lichtbruine hasj is minder sterk dan donkerbruine en zwarte. Voorbeelden van hasj zijn Afghaan, Maroc, Nepal, Libanon. Hasj wordt ook wel stuff genoemd.

Wiet (ook wel weed genoemd) wordt gemaakt van de vrouwelijke bloemtoppen van de hennepplant. De kleur van wiet is groen - bruin. Voorbeelden van wiet zijn Marihuana, Skunk, Northern light, orange bud, amnesia.

Als je high bent van cannabis, dan merk je psychische effecten. Je stemming wordt versterkt. Je kunt een vrolijk en relaxed gevoel krijgen, maar ook gaan hallucineren en last krijgen van wanen. Als je somber bent, kan cannabis ook dat gevoel versterken.

Je bent stoned als je het effect in je lichaam voelt. Je armen en benen voelen dan zwaar aan.

Blowen

Blowen’ is het roken van cannabis. De meeste blowers vermengen de hasj of wiet met tabak en rollen dit in één of meer vloeitjes. Cannabis kan ook puur worden gerookt. Sommige mensen gebruiken een pijpje of waterpijp om cannabis mee te roken. Hasj en wiet kunnen ook worden verwerkt in een ‘spacecake’, een hasjbonbon of opgelost in thee of warme melk.

Hoeveel cannabis gebruik jij eigenlijk?

Hoeveel cannabis gebruik jij eigenlijk? Kun je nog nee zeggen tegen hasj en wiet? Vind je dat je te veel gebruikt? Of weet je dat eigenlijk niet? Lees meer informatie over cannabis gebruiken.

Je kunt hier een online test doen om inzicht in je eigen gebruik te krijgen.