call to action knoppen Aanmelden en Inloggen training

Cannabis en omgeving (relaties en werk)

Als je vaak cannabis gebruikt, wordt cannabis een belangrijk onderdeel van je leven. Je werk of opleiding kunnen hier onder lijden. Maar het heeft ook effect op hoe je omgaat met vrienden, familie en relatie.

Ga eens voor jezelf na welke rol cannabis speelt in jouw leven. Misschien kom je erachter dat je iets wilt veranderen aan je gebruik?

Omgaan met je vrienden kan moeilijk zijn als je vaak cannabis gebruikt. De een begrijpt misschien niet waarom je hasj of wiet gebruikt. De ander wil je misschien wel overhalen om door te gaan.

Laat je niet overhalen om hasj of wiet te gebruiken als je dat niet wilt, of als je twijfelt over je gebruik. Zeg duidelijk wat je wilt en probeer situaties te vermijden waarin je veel blowt. Leg je vrienden die niet blowen uit waarom je cannabis gebruikt. Dan heb je meer kans dat ze je willen helpen als je problemen hebt of wilt stoppen.

Als je af en toe met je vriend, vriendin of anderen blowt, lijkt dat in eerste instantie misschien geen probleem.

Cannabis steeds belangrijker

Als je vaker gaat blowen wordt cannabis steeds belangrijker voor je. Uiteindelijk kan het zo lopen dat je je gebruik niet meer in de hand hebt. Je komt afspraken niet meer na, doet minder in het huishouden en je bent bijvoorbeeld niet meer zo ge├»nteresseerd in je partner. Je vriend of vriendin gaat zich zorgen maken om jou en om jullie relatie.

Bespreek je cannabisgebruik met je vriend of vriendin

Probeer je in te leven in de ander. Hoe is het voor hem of haar als je zo vaak cannabis gebruikt? Word niet gelijk boos als je cannabisgebruik ter sprake komt. Probeer samen de oorzaak te vinden waarom je meer bent gaan blowen. Bekijk wat de valkuilen zijn waardoor je meer gaat gebruiken en bespreek samen hoe je je problemen kunt oplossen.

Ook al ben je volwassen kan het gebeuren dat je ouders en je familie op blijven letten of alles wel goed met je gaat. Als ze weten dat hun zoon, dochter of ander familielid cannabis gebruikt, heb je kans dat ze zich zorgen maken. Ze zijn bang dat je problemen krijgt door je cannabisgebruik of dat je er ziek van wordt.

Vertel je ouders waarom je blowt en probeer antwoord te geven op hun vragen. Vaak weten ze niet veel van cannabis.

Op je werk wordt het niet geaccepteerd als je slecht functioneert. Misschien heb je problemen met concentreren doordat je cannabis hebt gebruikt. Je vergeet opdrachten, maakt fouten of komt steeds te laat. Zo krijg je problemen met je baas of word je zelfs ontslagen. Dat geldt ook als je een opleiding volgt. Door je cannabisgebruik heb je misschien moeite op tijd te komen of de lessen te volgen.

Controleer je gebruik

Heb je je cannabisgebruik niet meer in de hand? Twijfel niet om hulp of steun aan je ouders te vragen. Of probeer je gebruik onder controle te krijgen. Laat het geen invloed krijgen op je relatie, werk of opleiding.

Gratis en anoniem

De online zelftest en de training Cannabis en Ik helpen je om inzicht te krijgen in je gebruik. De training helpt je bij het minderen of stoppen met blowen.

Online zelftest

Vul de test in en krijg een algemene indruk van je gebruik.

Online zelftest

Online training

Wil je hulp bij het stoppen met blowen of minderen van je cannabis gebruik? Probeer dan de training cannabis en ik online. De training is gratis en anoniem.

Gratis en anoniem online training

Wil je liever iemand spreken. Neem dan contact op met Youz.nl/verslavingszorg.